Dodging si burning in Photoshop

Uneletele Dodge si Burn din Adobe Photoshop sunt folosite pentru a modifica selectiv expunerea anumitor zone dintr-o fotografie, pentru a obtine efecte de luminozitate si spatialitate. Practic, aceste doua unelte permit adaugarea sau accentuarea albului sau negrului dintr-o imagine in scopul cresterii imapctului vizual al acesteia. Acest tutorial descrie modul de utilizare al uneletelor Dodge si Burn in Photoshop.

Pentru a nu altera ireversibil fotografia originala este recomandat sa aplici modificarile intr-un layer nou, care poate fi oricand activat sau dezactivat, sters, ascuns sau setat la opacitatea dorita. Pentru a crea noul layer, mergi in meniul de sus din Photoshop, la Layer>New>Layer. Se va deschide o fereastra in care trebuie sa faci urmatoarele setari: Mode: Overlay si bifeaza optiunea “Fill with Overlay – nuetral color (50% gray)”. Denumeste acest layer “Burn”. Repeta pasii de mai sus si creeaza inca un layer identic pe care denumeste-l “Dodge”.

Sa incepem! Pentru inceput selecteaza butonul Burn din bara de unelete, undeva spre mijlocul acesteia. Tine apasat butonul din meniu pentru a putea accesa mai multe unelete. Observati ca butonul Dodge este localizat undeva langa butonul Burn. Unealta Burn este folosita pentru a intuneca anumite regiuni din fotografie, in timp ce Dodge se utilizeaza pentru a creste luminozitatea.

Indiferent daca alegi Burn sau Dodge, ai posibilitatea sa setezi mai multi parametri. In primul rand seteaza dimensiunea pensulei si taria acesteia in functie de necesitate. Dimensiunea aleasa depinde de marimea zonei pe care se lucreaza. In general, se utilizeaza o tarie a pensulei mica, intre 0-20%. In continuare, se alege intervalul de luminozitate pe care doresti sa lucrezi, din meniul Range. Daca alegi “Shadows” vor fi afectate regiunile intunecate, “Midtones” afecteaza reginunile cu tonuri medii iar “Highlights” afecteaza regiunile cu tonuri luminoase. Optiunea “Expousure” controleaza intensitatea efectului de Burn/Dodge aplicat si in general o valoare mai mica (2-10%) ofera un control mai bun, chiar daca necesita ceva mai mult timp.

Daca este cazul, poti face si corectii de culoare, crop sau alte modificari necesare. Cu putina rabdare si ceva exercitiu, Burn si Dodge pot fi aplicate astfel incat sa imbunatateasca dramatic o fotografie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: